Organizația Internațională a Muncii reduce previziunile pentru redresarea pieței muncii în 2022

Starea piețelor globale de muncă este încă determinată în mare măsură de pandemie și nu se poate aștepta ca acestea să se recupereze rapid și puternic, avertizează Organizația Internațională a Muncii (OIM) în raportul “Global Employment and Social Protection Outlook: Trends 2022”.

OIM și-a redus previziunile pentru o redresare a pieței muncii în 2022, sugerând că deficitul global de ore de lucru în comparație cu al patrulea trimestru din 2019 va fi echivalent cu pierderea a 52 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Conform previziunii anterioare pentru întregul an, pregătită în mai 2021, această cifră ar fi trebuit să fie de 26 de milioane. Prognoza actuală presupune o îmbunătățire față de 2021, dar este vorba totuși de o reducere a orelor totale de lucru față de perioada anterioară crizei pandemice.

Se preconizează că șomajul global va rămâne peste nivelurile de dinaintea crizei, cel puțin până la sfârșitul anului 2023. Pentru 2022, numărul șomerilor este estimat la 207 milioane. În raportul său, OIM avertizează, de asemenea, că, în general, efectele pandemiei asupra ocupării forței de muncă sunt mult mai grave decât arată cifrele, cu mulți oameni fără loc de muncă. În 2022, rata globală de participare a forței de muncă este estimată să rămână cu 1,2 puncte procentuale mai mică decât în ​​2019.

Scăderea prognozei pentru 2022 se datorează impactului pe care apariția noilor tulpini de COVID-19, precum Delta și Omicron, l-a avut asupra lumii muncii, precum și incertitudinii semnificative cu privire la dezvoltarea ulterioară a pandemia.

Raportul notează că există diferențe semnificative în ceea ce privește impactul crizei asupra diferitelor categorii de lucrători și între țări. Aceste discrepanțe duc la adâncirea inegalităților atât în ​​interiorul statelor, cât și între acestea, subminând structurile economice, financiare și sociale ale aproape tuturor țărilor, indiferent de nivelul lor de dezvoltare. Probabil că vor dura ani pentru a repara pagubele, iar consecințele crizei pot afecta activitatea economică a populației, veniturile gospodăriei, armonia socială și, eventual, politică pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo.

„Fără o redresare cuprinzătoare a pieței muncii, efectele pandemiei nu pot fi depășite pe deplin. Iar recuperarea durabilă poate fi realizată numai pe baza principiilor muncii decente, inclusiv protecția muncii, echitatea, protecția socială și dialogul social.”, consideră Guy Ryder, director general al OIM.

Efectele pandemiei asupra piețelor muncii sunt resimțite în toate regiunile lumii, deși redresarea din criză se desfășoară în multe feluri în diferite regiuni. Cele mai încurajatoare semne de redresare sunt în Europa de Vest și America de Nord, în timp ce perspectivele pentru Asia de Sud-Est și America Latină și Caraibe sunt cele mai negative. La nivel național, piețele muncii se recuperează cel mai bine în țările cu venituri mari, în timp ce țările cu venituri medii sau joase se descurcă cel mai rău.

Impactul disproporționat al pandemiei asupra ocupării forței de muncă a femeilor, se arată în raport, se va face simțit și în următorii ani. În același timp, închiderea instituțiilor de învățământ va avea consecințe cumulate pe termen lung pentru tineri, în special pentru cei care nu au acces la internet.

„Criza durează de doi ani, dar perspectivele rămân incerte, iar redresarea este lentă”, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder. „Observam deja daune piețelor muncii care amenință să fie ireversibile și o creștere îngrijorătoare a sărăciei și a inegalității. Fără o redresare cuprinzătoare a pieței muncii, consecințele pandemiei nu pot fi depășite pe deplin. O redresare durabilă poate fi realizată numai pe baza principiilor muncii decente, inclusiv protecția muncii, echitatea, protecția socială și dialogul social.”

Raportul conține previziuni complete ale pieței muncii pentru 2022 și 2023, evaluează progresul redresării pieței mondiale a muncii, descrie abordările diferitelor țări cu privire la problema redresării în urma pandemiei, analizează consecințele acesteia pentru diferite categorii de lucrători și sectoare ale economiei.

Departamentul mass-media și relații internaționale CNSM