SIBA familiarizează salariații din asigurări cu avantajele contractului colectiv de muncă

Avantajele contractelor colective de muncă pentru lucrători a constituit unul dintre subiectele principale ale seminarului organizat azi, 19 octombrie, de către Federația Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare și Companiilor de Asigurări din Republica Moldova (SIBA), cu participarea membrilor de sindicat, salariații ai Companiei de Asigurări ”General Asigurări” S.A., unul dintre cei mai mari operatori de pe piața asigurărilor din țara noastră.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, i-a informat pe lucrătorii din sfera asigurărilor despre acțiunile întreprinse de CNSM în vederea protecției social-economice a membrilor de sindicat, îndeosebi despre măsurile înfăptuite în domeniul legislației muncii, securității și sănătății muncii, precum și despre efectele reformei sistemului de pensii, modificările realizate ca urmare a reformei fiscale. Însă, accentul principal al intervenției dumisale a fost pus pe rolul și importanța contractului colectiv de muncă, contractului individual de muncă în contextul anulării cu începere de la 1 ianuarie 2019 a carnetelor de muncă.

Vicepreședintele CNSM a ținut să focalizeze atenția participanților la seminar asupra faptului că contractul colectiv de muncă reprezintă cel mai important instrument la nivel de unitate, care din momentul încheierii acestuia, completează cadrul legislativ în domeniul legislației muncii în cadrul entității respective. Deoarece, Sergiu Sainciuc, le-a explicat lucrătorilor din sfera asigurărilor, tot ce este negociat  și inclus în contractul colectiv de muncă încheiat între sindicate și administrație, este obligatoriu pentru ambele părți.

Victor Onici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare și Companiilor de Asigurări din Republica Moldova, a relatat că la momentul de față SIBA se află în proces de negocieri pe două proiecte de contracte colective de muncă cu administrația Companiei de Asigurări ”General Asigurări” S.A.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM